Zin in kou? Pak vlucht WF682 van Tromsø naar het Noorse stadje Lakselv Banak. Dat is de meest noordelijke luchthaven op het Europese vasteland. Maar het blauwbekken kan ook sneller. Stap Diepop binnen: 55.000 kubieke meter vrieskou. "Ik zou die jas wel even dichtdoen."


Historie van DIEPvriesOPslag

We krijgen een warm onthaal bij Diepop in Waalwijk door directeur Leo Kwak en Til de Man - de Voogd. Zij laten ons kennis maken met de wereld van de koel- en vriestechniek in de humane voedingsmiddelenmarkt. Als we aan alle hygiëne voorschriften voldoen beginnen we, ingepakt in een dikke thermojas, aan een rondleiding door het koel- en vriesbedrijf.

De hoofdactiviteiten in de vestiging te Waalwijk bestaan uit het in- en verpakken van onder meer snacks en aardappelproducten voor grote klanten die de consumentenmarkten binnen en buiten Europa beleveren. Daarnaast is het invriezen van vers aangeleverde voedingsmiddelen en het in bewaring nemen daarvan een andere activiteit.
Naast het traditionele invriezen in koudetunnels. Daarnaast worden producten die in kratten of dozen worden aangeleverd middels tunnelvriezen ingevroren. De ijskoude wind,  -40 graden Celsius,  zorgt ervoor dat het product binnen ongeveer 48 uur ingevroren is. Uiteraard is de duur van het invriesproces afhankelijk van de soort verpakkingsmateriaal, dikte etc. 

Voor alle producten die bij Diepop aangeleverd worden geldt dat uit oogpunt van houdbaarheid deze zo snel mogelijk moeten worden ingevroren. Dit moet op een verantwoorde, hygiënische  en gecontroleerde manier gebeuren zodat het vriesproces geen schade toebrengt aan het product of invloed heeft op de kwaliteit. Naast het invriezen verzorgt Diepop ook de opslag van reeds ingevroren producten. Deze producten worden direct vanuit het transport in de vriescellen geplaatst. Gemiddeld blijven de producten twee maanden op voorraad.